Hoe kies je de juiste huwelijksfotograaf?

Lifestyle, Photography, wedding

Een huwelijk plannen kan heel wat stresjes opwekken. Je moet op zoek naar een droomlocatie, een betoverende jurk, adressen voor de uitnodigingen, … En dan stelt iemand plots de vraag: wie wordt jullie fotograaf? Verdorie, nog niet aan gedacht!

Het is geen eenvoudige klus. Er zijn fotografen bij de vleet en ieder heeft zijn eigen stijl en prijs. Mensen vragen vaak raad op sociale media en worden daarna bedolven onder een lawine aan comments. Tuurlijk gaat het telkens om de beste fotograaf ooit! Dank u lieve vrienden maar zoveel hulp hoefde nu ook weer niet. Het is echter niet zo hopeloos als het lijkt. Met deze 5 tips kom je er heus wel uit.

1. Vraag advies

Je moet ergens beginnen. In jouw familie of vriendenkring – en ja ook op Facebook – zitten mensen met een schat aan ervaring. Ze hebben al een gedetailleerd beeld van een fotograaf in hun hoofd. Heb aandacht voor de leuke maar ook minder leuke kantjes. “Een vakman maar wat een norse vent zeg” of “Ze maakte alleen maar foto’s van die knappe bruidegom”. De volgende alsjeblieft.

2. Vergelijk portfolio’s

Alle ervaren fotografen hebben een portfolio. Speur maar eens op websites of social media. Superhandig want je kan meteen stijlen beginnen vergelijken. Een gouden tip: don’t overthink it. Smaken zijn persoonlijk. Stel je niet onmiddellijk te kritisch op, maar laat je gevoel spreken. Als je eenmaal het kaf van het koren hebt gescheiden kan je op finesses gaan letten. En kom je steeds dichter bij jouw ideale fotograaf.

3. Leer elkaar kennen …

Heb je iemand gevonden? Perfect! Dan is het tijd om kennis te maken. Spreek eens af voor een losse babbel. Met een frisse pint op café of gewoon gezellig thuis. Zo weet je meteen wie achter de foto’s schuilt. Persoonlijk vind ik een kennismaking ontzettend belangrijk. Ik wil dat mijn klanten zich op hun gemak voelen bij mij. Er moet een klik zijn. Anders kan je beter verder zoeken.

4. … en voel mekaar aan

Een goede fotograaf heeft een luisterend oor. Hij begrijpt volkomen wat jullie willen en wat bij jullie past. Zo heeft hij op dit moment vast al een idee voor jullie fotoshoot. Clichés vermijden we liever. Begrijp me niet verkeerd, er is absoluut niks mis met een kasteel of een bos. Maar breng het dan wel op een originele manier in beeld. Zijn jullie een spontaan koppel, dan zijn jullie foto’s dat toch zeker ook.

5. Zet alles op papier

Een fotograaf inhuren is een business deal. Maak daarom duidelijke afspraken én zet die op papier. Normaal gezien wordt een overeenkomst opgemaakt met daarin alle voorwaarden. Lees die minstens twee keer na. Spreek een all-in prijs af en weet precies wat je hiervoor krijgt. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Indien jullie fotograaf dit alles liever niet doet, mogen al snel alarmbelletjes gaan rinkelen. Geef nooit een voorschot zonder een getekend contract!

Nu is het aan jou. Met deze tips in het achterhoofd ben je alvast goed op weg om de juiste fotograaf aan de haak te slaan. Wil je graag nog wat ideeën uitwisselen of een shoot bespreken, mag je me gerust contacteren . Ik maak met plezier tijd voor je vrij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *